Skip to content →

Artist known as Bowie

Autorica ovog bloga je osoba koja neizmjerno, apsolutno i bez ikakvog premca obožava grupu Queen. Do prije nekoliko mjeseci, autorici je spomen imena Davida Bowieja budio samo jednu asocijaciju – Under Pressure. David Bowie je čovjek koji je s Queenom snimio Under Pressure. Tu negdje je priča završavala. Čekaj. Imala je ona još jednu asocijaciju. Bowie ima još jednu dobru pjesmu. Heroes, jel tako? Je, Heroes. Autorica, srameći se, priznaje da je 22+ godine svog života živjela u ogromnoj zabludi, ne poznavajući lik i djelo ovog genijalnog umjetnika.
Priča s Davidom, kao i većina ostalih priča, počinje sasvim slučajno. Gledajući po n-ti put na Youtube-u snimku sa Freddie Mercury tribute koncerta, gdje Annie Lennox i David Bowie izvode već toliko puta spomenuti Under Pressure, pojavila se pod “Related Videos” ikonica David Bowie: Heroes (live). Ok, lijepa je to pjesma, pomisli, i odluči je poslušati jednom. Klikom na taj link uvelike se promijenio život autorice u proteklih nekoliko mjeseci. Pogađate, Heroes je imao još nekoliko “Related Videos” s pjesmama Davida Bowieja. Jedan klik pratio je drugi i tako se autorica našla u začaranom svijetu tog neobičnog glazbenika. Pošto autorica nema preveliko mišljenje o “slušanju” pjesama preko Youtube-a (osim, naravno, live verzija), odlučila je skinuti cijeli diskografiju.
Reakcija autorice nakon što je otkrila pjesme 1984. i Big Brother ličila je na reakciju malog djeteta kada dobije novu igračku. 1984. je naime, najdraža knjiga naše autorice i svatko tko je u svom djelu referencirao tu genijalnu knjigu, zaslužuje više pažnje. Google i “David Bowie”. Ono što je otkrila jest biografija jednako zanimljiva i raznolika kao i diskografija. Da se ne ponavlja ono što je već tisuću puta napisano o tom čovjeku, autorica će navesti samo dijelove koji su njoj posebno zanimljivi: suradnja sa John Lennonom, Queenom, život u Berlinu i suradnja s Iggy Popom, promjene imidža… Nedavno je na Youtube-u otkrila i izvedbu pjesme Comfortably Numb s Davidom Gilmourom.
Uvučena u magični svijet Davida Bowieja, autorica je poput Alise u Zemlju čudesa – očarana i apsolutno znatiželjna. Otkrivanje novog svijeta malo koči činjenica da se pjesma Absolute Beginners vrti u Winampu na repeatu već mjesec dana. No, autorica se i dalje trudi. Tako npr. ono što je nedavno otkrila jest nešto čime će završiti ovaj post: Bowie (kojim je autorica naprosto fascinirana) sa Queenom (najboljom grupom ikada po njezinom mišljenju, a Queen uključuje i Brian Maya, kojeg ona smatra jednim od najseksi muškaraca koji hodaju ovom Zemljom) na tribute koncertu Freddie Mercuryu (najboljem muškom vokalu ikada, isto po njezinom skromnom mišljenju) izvodi pjesmu Heroes (ne najbolju pjesmu ikada, niti u top 50, ali dovoljno lijepu da ispuni čovjeka radošću). Sve druge riječi su suvišne. http://www.youtube.com/watch?v=2JOvgfOkxgQ

Published in muzika

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.