Skip to content →

Perfect Strangers

Dok INXS pjevaju “We could be perfect strangers, hello, won’t you look in my eyes?“, autorica razmišlja o međuljudskim odnosima. Razmišlja o tome tko su joj pravi prijatelji, tko su oni u njezinom životu koji su joj zaista pogledali u oči. 

Vjeruješ li u muško-ženska prijateljstva?”, jedno je od onih pitanja koje autorici obično dižu dlake na rukama. Vjeruješ li u Boga je opravdano pitanje. Obično zahtijeva jednostavan da / ne odgovor i normalan nastavak konverzacije. Tijekom života možemo vjerovati u mnoge stvari – boga, život poslije smrti, da ćemo umrijeti stari i bogati… Prijateljstvo nije jedna on njih.

Prijateljstvo je komplicirana stvar. Ono poput biljke zahtijeva puno zalijevanja ili brige. Ovisno o nama, ona se osuši odmah ili se razvije u predivnu bujnu biljku. Dovoljno je baciti jedan pogled oko sebe da vidimo imamo li biljaka na balkonu/u sobi/u vrtu ili nemamo. Vjeri ovdje nema puno mjesta.
Autorica spada u one koji imaju veliki vrt. Gotovo staklenik. Neke biljke su pomno njegovane i jako bujne. Neke tek pupaju, neke su gotovo usahle, a neke nikad nisu ni dobile priliku da se potpuno razviju. U svakom slučaju, gredica je mnogo, a na njima rastu različite biljke. Na kojoj točno gredici u autoričinu vrtu se nalaze muško-ženska prijateljstva? Odgovor je – na svakoj. Kroz godine izgradnje vrta shvatila je da se biljke muško-ženskih prijateljstava lakše održavaju. Muški su generalno pouzdaniji, jednostavniji za dogovore, rjeđe mijenjaju mišljenja i rjeđe će bit umorni/prat kosu/neće imat što za obuć. Muški imaju običaj biti iskreniji i rado će pojasniti stvari iz “muškog kuta”. Ponekad će i postupiti džentelmenski, pa vam ponuditi svoj sok ili vestu dok vam je hladno.
Ako je sve tako divno, gdje onda nastaju komplikacije? Autorica je čula mnogo različitih stavova o muško-ženskim prijateljstvima, podjednako i od muškaraca i od žena. Radi sažetosti ovog bloga, navodi samo neke od njih. “Muško-žensko prijateljstvo je moguće samo ako je frajer gay”; “Muško-ženska prijateljstva su moguća samo ako među ljudima ne postoji fizička privlačnost i/ili su oboje u sretnim vezama”; “Muško-ženska prijateljstva su moguća samo ako nisu preintezivna”; “Muško-ženska prijateljstva ne postoje jer će barem jedna strana u jednom trenutku poželit spavat s onom drugom”. Kako onda objasniti autoričina duga, intenzivna prijateljstva koja su se protezala kroz dovoljan vremenski period u kojem su ili jedno ili oboje ponekad bili u vezama, ponekad nisu? Kako objasniti činjenicu da autoricu većina prijatelja smatra najboljom prijateljicom? Kako objasniti činjenicu da je vrt skoro pun? Je li autorica zbilja tako dobar vrtlar? Ili je odabrala odgovarajuće biljke? Ili je njen vrt izgrađen na iluzijama?

Published in zivot

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.